English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
ИСТОРИЯ
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
Източници > Статии
  Статии

Статии на Христо Христов

Престъпленията по време на комунистическия режим и опитите за тяхното разследване след 10 ноември 1989 т.

Държавна сигурност

Премълчаното за лагерите в Ловеч и Скравена

Мъртва хватка - БКП искала да скрие доказателства за "възродителния процес"

„Скитник“ в сърцето на ДС“

Петър Младенов: Шесто да се закрие веднага, защото улицата ще ни диктува

ДС: Хора от върха на БКП се корумпираха за милиони

П. Младенов: Другари, картината в икономиката е потресаваща!

Драмата в БКП след отмяна на "възродителния процес"

Контраразузнаването минало първо под ножа на съкращенията

Ген. Любен Гоцев: Трябва да спечелим изборите най-малко с 50+1 процента

Мократа поръчка на ДС срещу българската емиграция

Държавна сигурност срещу писателите в емиграция
Убийството на Георги Марков - истина и държавана тайна

Държавна сигурност искаше да ме отвлече от Виена
интервю на Христо Христов с Димитър Инкьов

 


Христо Христов - биография

Дело на журналиста Христо Христов срещу министъра на вътрешните работи за отказ за достъп до информация за Георги Марков в архива на МВР
на английски

Книгата на Христо Христов "Държавна сигурност срещу българската емиграция"

Книгата на Христо Христов "Секретното дело за лагерите"

 


ДОКУМЕНТИ, СВИДЕТЕЛСТВА

Наредба-закон за трудововъзпитателните общежития, 20.12.1944

Наредба-закон за трудововъзпитателните общежития за политически опасните лица, 20.12.1944

Закон за трудовото мобилизиране на безделниците и празноскитниците

Българският ГУЛАГ. Свидетели

Петър Младенов: Шесто да се закрие веднага, защото улицата ще ни диктува

Христо Христов

"Ще кажем, че управлението е разформировано, но няма да пипаме никой", била постановката на новия генералния серетар на БКП пред МВР 14 дни след смяната на Живков. Действителната заповед за разформироването на политическата полиция е издадена чак на 9. I. 1990

За историята досега са били спестявани онези моменти от събитията в първите няколко месеца след 10. ХI. 1989, които са се оказали ключови за времето. Така за десетина години този период, който остава оскъдно изследван въз основа на оригинални документи, бе митологизиран не само от политици, които са били в кухнята на нещата, но и от такива, които търсят ненужно алиби за влизането си в политиката по-късно. За разлика от широко отразяваните демонстративни посещения в заводи и колективи на първите държавниците в края на 1989, или добре организираните "спонтанни" митинги в подкрепа на новия партиен курс, в сянката на секретността са останали изключително важни срещи и разговори, които крият една друга истина, затаявана по традиция от управляващите от собствения им народ. Някои от тях са стратетически и са провеждани в цитаделата на МВР на "6-ти септември". Такава е срещата на Петър Младенов с ръководния състав на МВР на 25. ХI. 1989. Какво се е случвало в крепостта на Държавна сигурност след 10. ХI. 1989 е известно само на участниците, много от които вече не са между живите, а останалите следват закона на мълчанието. За щастие в архива са запазени стенограмите в МВР, чийто прочит разкрива една съвсем различна действителност, от отразяваната по това време от пропагандата. Тази действителност показва истинските страхове и паника на деградиралата и разлагаща се партия и нейния "щит и меч" - Държавна сигурност в опитите да овладеят положението.

На 10. ХI. 1989 Тодор Живков слиза от властта след 35-години управление. Партията му благодари и го изпраща с аплодисменти на заслужен отдих. В историята са останали думите на неговият наследник Петър Младенов от заключителното му слово на Ноемврийския пленум: “За всичко ще говорим открито и честно с партията и с народа. Няма да лакираме нещата, ще ги наричаме с истинските им имена.” Това обаче е само фасадата на обичайната лицемерна политика. Партията не само, че не казва истината на нацията, но и упорито спестява всякаква информация за кризата, в която е изпаднала страната. На 25. ХI. 1989 в МВР се състои една среща, която не е огласена широко и с подробности за разлика от останалите обществени изяви на генералния секретар на БКП и председател на Държавния съвет Петър Младенов. Причините са съвсем обясними - пред него са строени без изкючение всички членове на колегиума на МВР, началниците на централните управления и основните самостоятелни отдели на ДС, началниците на областните управления и секретарите на РК на БКП при МВР. Възловата срещата, на която проблемите се наричат с истинските им имена и се превръща отдушник на напрежението около смяната на Живков, е открита от вътрешния министър Георги Танев. Всичко се разиграва под погледа на официалния представител на КГБ в България ген. Владилен Николаевич Фьодоров.

ГЕОРГИ ТАНЕВ: Другарю Младенов, на нашата днешна среща с Вас присъства ръководството на МВР, колегиума, ръководителите на всички централни и областни управления. Освен това в срещата ще вземат участие Велко Палин, както и другаря Владилен Николаевич, ръководител на представителството на КГБ в нашата страна. Другарю Младенов, нека още веднъж ние, комунистите и комсомолците, служителите на МВР да Ви поздравим от все сърце и душа с избора Ви начело на нашата партия и държава. Не ни е отредено на нас да даваме митингов израз на болките и терзанията си. Други са принципите и нормите, с които десетилетия изразяваме своето политическо верую:

- Да бъдем синовно верни и предани на своя народ до себеотрицание

- Да бъдем непоколебим щит и меч на социалистическата революция до безпрекословно преклонение пред правдата на класовия идеал

- Да бъдем боеви отряд за защита на социалистическата правова държава. Може би, ако изключим ЦК, едва ли има друга структура в нашето общество както МВР, в която с такава сила и дълбочина рефлектира драматизмът на нашето време. Имаме ли достоен изход от това положение? Сурово и прямо този единствен изход ни бе посочен от народа. Народът, който спонтанно и безапелационно изрази единствената си политическа воля в подкрепа на Ноемврийския курс на ЦК на партията.

(Министър Танев надълго излага вижданията на МВР за законодателни промени в законите и НК, както и за промени в Шесто управление на ДС).

Главното и водещото е усилията на поделенията на ДС, народната милиция, войските, следствието да се съсредоточат единствено към техните специфични функции и задачи. Практиката досега показа, че всяко срастване на органите на сигурността с висши политически структури е остатък от минали години и води до подменяне политическите методи и обществения диалог с административен натиск, а понякога и манипулиране на личността. В заключение искам да Ви уверя, другарю Младенов, във Ваше лице политбюро и Централния комитет, че служителите, ръководните кадри на МВР са единни и сплотени около ЦК и напълно подкрепят ноемврийските решения на Партията.

(Думата взима началника на Главно следствено управление ген. Костодин Коцалиев и говори с Петър Младенов за допускане на адвокатска защита от момента на задържането. След това Младенов се обръща към ген. Антон Мусаков, началник на Шесто управление)

ПЕТЪР МЛАДЕНОВ: Другарю Мусаков, какво мислите за предложението, което се прави за управлението (за закриването на Шесто, б. а.)?

А. МУСАКОВ: Другарю Младенов, Шесто управление е най-атакуваното поделение на министерството в момента.

П. МЛАДЕНОВ: Вие знаете, че аз храня специални симпатии към др. Мусаков, тъй като ние сме работили в ЦК на комсомола, живели сме в един и същи дом, в един и същи блок, познават се семействата ни, някъде към 30 години. Дайте да видим какво да правим с управлението. Не е ли правилно, Антоне, да обявим сега, че колегиумът е решил, че ще се разпуска управлението. Нашата линия е ясна какво значи разпускане. На негово място ще бъде създадено друго от хората, които са работили тук. Ние никой няма да изгоним. Всичко ще си остане. Да създадем едно управление по подобие на това, което създадоха съветските другари (в КГБ V управление за борба с дисидентите и идеологията, което тясно работи с българското Шесто управление на ДС, се трансформира в Управление за защита на конституционния ред, б. а.). Как ще го кръстим точно, дали точно ще го повторим, трябва да видиме. Ако го повторим точно, ще кажат - те копуват от Съветския съюз. Но смисълът на това, което ще го създадем да бъде същото. Аз се извинявам, др. Мусаков, без да чакаме някакви специални решения, политбюро, Държавния съвет, ние бихме могли да кажем, че колегиумът е решил и е предложил на Министерския съвет. А вие това вече тук ще го направите в рамките на месец или колкото е необходимо. Става въпрос за преструктурирането.

А. МУСАКОВ: Преди около седмица внесохме в ръководството на министерството своите виждания, изразени в едно предложение за разформироването на настоящото управление и за създаването на ново управление. Ние считаме, че управлението в сегашния си вид не може и не трябва да се съхранява. Мисля, че с общи усилия и на ръководството на министерството, и на помощта, която ще ни окажат съветските другари, ние ще можем да стигнем до едно решение за едно необходимо поделение, според мен, свързано със сигурността на страната. Що се отнася до въпроса дали сега да се обяви и как да се обяви, аз мисля, че може би трябва да се обяви, че е направено предложение за решаване от компетентните органи разформироването на Шесто управление и създаването на ново управление.

П. МЛАДЕНОВ: - Антоне, ама да не стане така, че след това улицата да ви накара, да излезе, че те са ви накарали да решиме. По-смело! Колегиумът на МВР реши - преустановява дейностите, свързани с отменения чл. 273 от НК (за разгласяване на слухове срещу властта, текстът е бил създаден да преследва предимно творци, засящащи с произведенията си Живков и семейството му, б. а.) и създава служба за защита на конституцията. Това си е ваша вътрешна работа.

А. МУСАКОВ: Според мен трябва да се запише, че се създава ново поделение с нова структура и задачи. Да се прецени. Опасно е, ако в този период допуснем под влияние на улицата, извинявам се, изговорих го малко грубо може би, и на някои екстремистки искания, смачкване не само състава на Шесто управление, но и състава на други наши звена, в случая имам предвид и народната милиция.

(Със съкращения)

 

  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори