English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
ИСТОРИЯ
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
Източници > Статии
  Статии

Статии на Христо Христов

Престъпленията по време на комунистическия режим и опитите за тяхното разследване след 10 ноември 1989 т.

Държавна сигурност

Премълчаното за лагерите в Ловеч и Скравена

Мъртва хватка - БКП искала да скрие доказателства за "възродителния процес"

„Скитник“ в сърцето на ДС“

Петър Младенов: Шесто да се закрие веднага, защото улицата ще ни диктува

ДС: Хора от върха на БКП се корумпираха за милиони

П. Младенов: Другари, картината в икономиката е потресаваща!

Драмата в БКП след отмяна на "възродителния процес"

Контраразузнаването минало първо под ножа на съкращенията

Ген. Любен Гоцев: Трябва да спечелим изборите най-малко с 50+1 процента

Мократа поръчка на ДС срещу българската емиграция

Държавна сигурност срещу писателите в емиграция
Убийството на Георги Марков - истина и държавана тайна

Държавна сигурност искаше да ме отвлече от Виена
интервю на Христо Христов с Димитър Инкьов

 


Христо Христов - биография

Дело на журналиста Христо Христов срещу министъра на вътрешните работи за отказ за достъп до информация за Георги Марков в архива на МВР
на английски

Книгата на Христо Христов "Държавна сигурност срещу българската емиграция"

Книгата на Христо Христов "Секретното дело за лагерите"

 


ДОКУМЕНТИ, СВИДЕТЕЛСТВА

Наредба-закон за трудововъзпитателните общежития, 20.12.1944

Наредба-закон за трудововъзпитателните общежития за политически опасните лица, 20.12.1944

Закон за трудовото мобилизиране на безделниците и празноскитниците

Българският ГУЛАГ. Свидетели

МЪРТВА ХВАТКА - БКП искала да скрие доказателства за "възродителния процес"

Христо Христов

Социализмът е рухнал икономически още през 1983. Това признава Петър Младенов пред ДС, в присъствието на представителя на КГБ в България ген. Владилен Фьодоров

През януари 1990 в Държавния съвет, чийто председател тогава е генералният секретар на БКП Петър Младенов, е било решено да бъде фалшифициран поверителен указ № 1313 от 17. IV. 1986, подписан от Тодор Живков, с който са наградени 181 висши офицери и други служители от МВР с различни ордени и медали за смяната на имената на българските турци през 1985. От указа е трябвало да се заличат думите, че наградите са "за приноса им в осъществяване на възродителния процес". Решението за "поправката" в документа е било съобщено лично от министъра на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев пред 17-те генерали, членове на колегиума на МВР, проведен на 24. I. 1990, почти всичите от които са били отличени с най-голямите награди именно с въпросния указ №1313.

Секретната стенограма с намерението за фалшификация, както и още други протоколи от заседанията на колегиума на МВР след 10. ХI. 1989 до закриването на Държавна сигурност през февруари 1990, бяха разсекретени от министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов. Тяхното съдържание дава възможност за първи път да се види не само как смяната на Живков се е била възприета от Държавна сигурност, но и разкрива куп премълчавани досега събитията в политическата обстановка след 10. ХI. 1989, които са рефлектирали върху вътрешното министерство и неговите решения. Това са най-пресните документи в архива от ерата на Държавна сигурност, които МВР разсекретява.

Мотивът за прикриването на генерите "възродители" от указа, които все още не били сменени в МВР, е бил направен, защото те отказали да понесат каквато и да е отговорност за акцията, защитавайки се, че изпълнявали решение на партията. Стенограмите разкриват още, че новото ръководство на БКП, начело с Петър Младенов, е изпаднало в незавидна ситуация, след като политбюро и МВР са били затрупани от протестни телеграми и писма от собствените им партийни организации в София и провинцията срещу решението на ЦК от 29. ХII. 1989, с което "възродителния процес" е отменен, а отговорността за извращенията е стоварена върху Живков.

През горещия от събития януари 1990 новият министър (Семерджиев сменя на поста Георги Танев на 27. ХII. 1989, б. а.) на три пъти е поставял въпроса за ролята на МВР във "възродителния процес". Първият път генералите директно натъртили, че оперативният състав не приемал упрека срещу вътрешното министерство за акциите през 1985 и контрирали с въпроса за участието на армията при преименуването. Така колегиумът съботирал обсъждането на проблема. Втория път Семерджиев поискал да се гласува решение за отнемане на званията и наградите на наградените с указа. Генералите обаче пак се възпротивили, защото "обществото не знае, че служители на МВР са получавали специални награди, свързани с възродителния процес и сега отново ще запалим страстите". Накрая Семерджиев отстъпил като им съобщил, че от указа ще се махне текста за "възрадителния процес" и предложил всеки да прецени за себе си дали трябва да връща наградите.

В лицето на дългогодишния началник на ГЩ на БНА, който е бил посрещнат изключително хладно във вътрешното министерство, затова че бил чужд на системата, ДС-генералите виждали единствено "ликвидаторът на МВР". И пред личния състав на управленията Семерджиев дори докрай отказвал да назове точната цифра на работещите в МВР, боейки се данните да не стигнат до ушите на опозицията, защото разгласяването щяло да доведе до взрив и недоволство. Апаратът на ДС бил толкова раздут, че министърът определил без преувеличение системата като "държава в държавата".

Разсекретените стенограми изясняват и страховете в МВР от опазването на досиета и архива на ДС, как е повдигнат въпроса за унищожаването им и по какъв начин и кои са създали организацията за прочистването. Сред предложените на министър Семерджиев материали за унищожаване са и заповедите на бившия вътрешния министър Димитър Стоянов за "по-нататъшна работа по националното осъзнаване на насилствено помохамедените българи" и "за по-нататъшна работа по възродителния процес" от 1985, и за "прилагане на по-хуманни съображения към българи - мюсюлмани" от 1989.

"Другари, картината в икономиката е потресаваща!", признал истинското положение пред целия ръководен състав на МВР новоизбраният генерален секретар на БКП и председател на Държавния съвет Петър Младенов на 25. ХI. 1989, 14 дни след смяната на Тодор Живков. От 1983 всяка следваща година е била все по-зле. Човек № 1 в компартията разкрил пред ДС, че, само за да функционира българската икономика са били необходими мининум по 2, 6 млрд. долара годишно заеми от Запада.

Няколкочасовата срещата протекла в присъствието на ген. Владилен Фьодоров, ръководител на представителството на КГБ в България. Пред ръководството на МВР Младенов остро разкритикувал политиката на партията от последните години и казал, че страната се изолирала от Съветския съюз . "Създадоха се антисъветски настроения тук във върха, най-високия връх", заявил Младенов, визирайки очакването на Живков Горбачов да загуби властта в СССР.

На възловата среща с МВР на 25. ХI. 1989 Петър Младенов поискал веднага да се обяви, че Шесто управление на ДС е закрито, въпреки настояванията на на началника на управлението ген. Антон Мусаков да се изчака решения на ЦК и на Държавния съвет. Младенов обаче бил непреклонен: "По-смело - призовал той генералите - да не стане после така, че улицата да ви диктува". От Шесто ние никой няма да пипаме", уверил той.

Генералската гвардия в МВР от времето на Живков обаче била направо шокирана, когато новият министър Семерджиев още на едно от първите заседания на колегиума поискал всички без изключение, навършили пенсионна възраст, да подадат рапорти за песиониране.

О. з. ген. Семерджиев: Не си спомням момента за указа

Не мога да си спомня този момент. Така отговори о.з. ген. Атанас Семерджиев на въпроса кой в Държавния съвет е решил, че указ №1313 за "възродителния процес" ще бъде прередактиран. "През януари 1990 генералите в МВР все още разбираха какво се случи със световния социализъм и, че не може да се продължи както преди. Естествено беше някои от тях да са срещу мен, защото те бяха градили тази система, която се налагаше да реоганизираме. Всичко това аз съм го описал в книгата си "Преживяното не подлежи на обжалване", каза още Семерджиев. Той не знаел дали някой от генералите е върнал медала си за "възродителния процес". "Аз ако имах щях да го върна", добави той.

Действително в книгата си ексвътрешният министър е разказал за събтията, но по обясними причини е спестил следните важни подробности:

1. Че решението на ЦК за отмяна на "възродителният процес" от 29. ХII. 1989 в МВР и провинцията членовете на БКП са протестирали срещу него, което е довело до сериозно напрежение в партията.

2. Че е поискал колегиума на МВР да приеме решение за отнемане на наградите за "възродителния процес", но генералите не са го подкрепили.

3. Че Държавния съвет е имал намерение да фалшифицира указ №1313.

4. Че утвърдената от него докладна на ген. Стоян Савов за прочистването на секретните материали на МВР е била предхождана от специална комисия, която е работила по същия въпрос, и че самият той е заявил пред колегиума, че много неща трябва да се унищожат по най-бързия начин, защото са щели да компрометират МВР. Както е записано в стенограмите.

Членове от ръководстовото на МВР от януари 1990, които са били наградени с отличия с указ №1313 на Държавния съвет за "възродителния процес":

С орден Народна Република България" I степен:

ген.-лейт. Георги Аначков - зам.-министър и началник на Второ главно упвление (контраразузнаването)

ген.-лейт. Стоян Савов - зам.-министър, отговарящ за разузнаването и архива

ген.-лейт. Иван Димитров - зам.-министър, директор на Националната милиция

ген.-лейт. Колю Коларов - зам.-министър, отговарящ за управление "Тил"

ген.-полк. Минко Минков - зам.-министър за Гранични войски

ген.-лейт. Васил Георгиев - Седмо управление (информационно), ЦИОУ

ген.-майор Сава Джендов - началник на Управление безопасност и охрана (УБО)

ген.-лейт. Костадин Коцалиев - началник на Главно слeдствено управление

ген.-майор Петър Барбалов - началник на Оперативно-техническо управление (ОТУ)

ген.-лейт. Кирил Масленков - началник" Личен състав"

ген. майор Никола Черкезов - началник на "Инспекторат"

ген. майор Георги Силянов - зам.началник на Шесто управление

С орден "НРБ" II степен:

ген. лейт. Владимир Тодоров - началник на Първо главно управление (разузнаването)

С орден "НРБ" III степен :

полк. Красимир Саманджиев - началник на ОУ на МВР-Хасково (сменил е ген. Аначков в новата Национална служба за защита на конституцията)

Това разследване е осъществено със съдействието на министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов и дирекция "Информация и архив" на МВР

 

  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори