English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
ИСТОРИЯ
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
Източници > Книги
  Книги


Христо Христов - биография

Премълчаното за лагерите в Ловеч и Скравена
Христо Христов

Престъпленията по време на комунистическия режим и опитите за тяхното разследване след 10 ноември 1989 т.
Христо Христов

Мократа поръчка на ДС срещу българската емиграция
Христо Христов

Държавна сигурност срещу писателите в емиграция
Убийството на Георги Марков - истина и държавана тайна
Христо Христов

Държавна сигурност искаше да ме отвлече от Виена
интервю на Христо Христов с Димитър Инкьов

Дело на журналиста Христо Христов срещу министъра на вътрешните работи за отказ за достъп до информация за Георги Марков в архива на МВР
на английски

Книгата на Христо Христов "Държавна сигурност срещу българската емиграция"


Секретното дело за лагерите

Христо Христов

ИК "Иван Вазов", 1999


В архивите е останало малко от историята на всички 45 лагери, действали през епохата на комунизма. Книгата е единственото документално изследване на 48-те секретни тома по дело №4/1990 на Прокуратурата на въоръжените сили и последвалия съдебен процес за последните лагери на комунизма край Ловеч и Скравена.

През 1998 г. журналистът Христо Христов получава официален достъп от Върховният касационен съд до заскретените томове за лагерите. В продължение на година авторът проучва обемистите материали и провежда и множество срещи с магистратите, участвали в разследването.

Изградена върху оцелелите архиви, документите и свидетелските показания, събрани от Прокуратурата на въоръжените сили, книгата за първи път разкрива редица неизвестни факти и събития не само за създаването и закриването на последните лагери на комунизма край Ловеч и Скравена, но и проследява дейността на партийни функционери, замесени пряко в създаването на лагерите. Читателите могат подробно да се запознаят с тайните решения на Политбюро на ЦК на БКП, толериращи разправата с политическите си опоненти веднага след 9. IХ. 1944 г. чрез терор и повсеместно въдворяване в политически лагери. Проследена е и политиката на БКП през първите години на режима на Тодор Живков, засягаща и предвещаваща създаването на секретния и най-жесток лагер в България - този край Ловеч.

Отделено е специално внимание не само на 14-те убийства, за които прокуратурата събира безпорни доказателства, но и на всички фрапиращи случаи на садистично ликвидиране на въдворените в лагера, сред които са убийствата на Александър Николов - Сашо Сладура, бившия депутат от БЗНС Любен Боянов, търговецът Иван Карадочев, баща на Богдана Карадочева и др.

Ужасният разказ за лагерите не свършва със закриването им през 1962 г. Авторът разглежда всички действия на прокуратурата от 1990 г. до 1997 г. и безуспешните й опити да разреши юридическия проблем с давността, спъващ дело, както и политическата дезентираност и безразличие на различните парламентарни мнозинства по случая. В специална глава се отделя внимание на съдебният процес през 1993 г. и причините за провалянето му. Авторът е направил интервюта с магистратите, участвали в разследването, които въвеждат читателят зад кулисите на самото дело, разкривайки факти, известни единствено на малък кръг прокурори и следователи.

Проследени са истинските причини, довели до закриването на лагера и са публикувани неизвестни стенограми от заседанията на Политбюро на ЦК на БКП по скандала. В книгата за първи път се публикува и единствения досега разсекретен разпит на Тодор Живков.
Заедно с "Държавна сигурност срещу българската емиграция" документалната книга "Секретното дело за лагерите" на Христо Христов е цитирана във второто издание на "Черната книга на комунизма" като източник на информация за престъпленията на комунизма в частта за България.

  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори