English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
ИСТОРИЯ
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
История > Свидетелства
  Българският ГУЛАГ. Свидетели

Лагерът в Ножарево

В. Х. от Силистренско

В. Х. от Силистренско разказва:
„Бях на 18 години през 1973 година, когато ме взеха от село и ме отведоха в окръжното МВР в Силистра да подпиша протокол, че няма да напусна обекта. Какъв обект и защо? Обяснения не ми дадоха. „Въпроси не задавай, тука ние задаваме - ти си длъжна да отговаряш и да изпълняваш."

Закараха ме в Ножарево - в лагера. Бяхме около 120 жени, всички все леки жени ни водеха, а баба Анастасия беше на 82 години - много добра жена, вярваше в Бога, затова, беше в лагера. На всички помагаше. Баща ми беше емигрирал в Канада - но това по-късно разбрах. С майка ми знаехме, че са го убили на границата при опит за бягство. Там имаше други момичета с роднини зад граница. На Сибила беше избягал съпругът й и това й беше вторият лагер. Някои бяха заради връзки с чужденци, а имаше и по политически причини. Имаше и жени с деца - от чужденци. Биеха децата.

Живеехме в две къщи на по два етажа, с четири стаи на всеки етаж. Отначало работехме в цех за производство на папурени чанти, а после преправиха една конюшна в предачен цех към завод „Дружба". Работехме на три смени - без почивен ден. Първата от 5 ч. до 14.30, втората от 14.30 до 20 часа, и от 22 до 5 ч. Не помня колко беше нормата, но беше много голяма - едва смогвахме, ако не я изпълнехме - наказание.

За всичко ни наказваха, непрекъснато ни наказваха - ако те видят да говориш с някои от секционните майстори, ако отидеш да си купиш хляб, ако не си изпълниш нормата. Бой, много биеха. Лишаваха ни от храна, от кореспонденция, от записи. Могат майка ти и баща ти от другия край на България да дойдат и да не те видят. Нямаш хляб, излезеш да си купиш - опит за бягство. Подписва се протокол, че си напускал обекта. Ако три пъти напуснеш обекта, по член 272 от наказателния кодекс те осъждаха и хоп в Сливенския затвор. Можеш да влезеш в лагера по чл. 14 и да не излезеш от затвора. Момичетата не издържаха и бягаха. Бягаха до окръжния град, напиваха се и Пайряза отбиваше и ги получаваше като колетна пратка. Всички ги връщаха.

През 1975 година 120 момичета наведнъж ги съдиха по този член 273 - бяха напускали обекта три пъти. Осъдиха ги, но стана скандал между прокурорката и адвоката (А. С.). Адвокатът ги защитаваше, казваше, че имат причини да бягат - нямат храна, не получават писма, не знаят какво става с близките им. Дори обиди прокурорката, че много злато е минало през ръцете й - подкупи от турското малцинство, а сега правораздава. Но тя ги осъди.

Но ние бяхме все пак по-добре от мъжете в лагера. Имаше 40-50 мъже. Така жестоко ги пребиваха, че някои полудяваха. Тогава ги пращаха в лудницата в Заград.

Наоколо имаше и други лагери. Само аз зная 4-5 в района Главница - Ножарево. Ако се копае, сигурно и кости ще се намерят. Но Ножарево беше най-жестокият женски лагер през 70-те години. Много бой се нанасяше. Безвъзмездно биеха и най-вече, когато употребяха алкохол. Имаше един Пайряза - налагаше без причина, без да мисли, пиян псуваше: „Ще ви е ... мамата", „Ще ви застрелям", „Тук ще умрете" и удряше.

Спомням си една мартенска вечер как Надка софиянката беше ходила в селото без разрешение да си купи хляб. За малко влязла в селската пивница и удавила едно. То пивницата, хлебарницата и лагерът бяха на 5 минути разстояние. Прибирайки се в обекта, я спира един от старшините, Атанас, който жестоко - по-жестоко от Пайряза биеше. Биеше момичетата и възрастните жени и винаги лъхаше на алкохол. Като я подхвана с колана, бой, бой, жестоко налагане. Цяла седмица не дойде на себе си. Гърбът й беше на ленти като на африканска зебра.

Същият и мене ме е бил. Като ме изрита в корема изгубих въздух, пребледнях от болка. Свести ме с още удари. Сега давам заплатата си за лекарства, въпреки че съм само на 36 години.

Г. Пайрязов, началникът на лагера, имаше една „слабост" - изселените за алкохол ги водеше в кръчмата, черпеше ги, насъскваше ги и ги караше да се „заяждат" една с друга. Като че ли беше крастав - удоволствие му правеше да гледа как се дърлят, а после сваляте колана и ги „смеляше" от бой, защото са пили. Старшините всичко си позволяваха, биеха и таковаха момичетата. Върху масите в културния клуб я вършеха тази работа. Веднъж старшината Г. такова М. върху червената покривка на масата. Аз му викам - поне червената покривка да беше махнал, нали червения цвят... А той - ако си гъкнала, ще те убия.

Не, не беше изнасилване. Могат да те изнасилят, да те унижат когато си свободен, а там ние не бяхме хора. Дори имаше момичета, които спяха с охраната, за да имат привилегия - да излизат, хляб да си купуват, записите да не се задържат. Атмосферата в лагера беше много лоша. Чувала съм, че в другите лагери отношенията между лагеристките били по-добри, защитавали се, докато в Ножарево самите момичета си правеха номера.

Понякога ни вкарваха в карцера. Специално построен - една малка стаичка, нар, 2-3 дена без тоалетна и едно голямо куче, което пазеше. То, като че ли беше на наша страна, беше по-добро от старшините. Като ги осъдиха 120 момичета и щяха да ги пращат в Сливенския затвор - цяла нощ ви от мъка.

Една вечер старият Илия застреля Ваид - турчина. Баща му беше управител в кръчмата, а Ваид имаше връзка с една Ина от лагера. Тази вечер искал да влезе в двора и старшината в „самоотбрана" на место го убива. Цивилен уби и нищо не му направиха - та на нас ли? Голям страх беше!

Турците от селото много ни защитаваха. Като ятаци ни бяха. Турчин никога не предаде наше момиче, докато българите ни предаваха. Помагаха ни и материално - храна да си купим, казваха ни кога сме получили запис, така старшините не можеха да крият парите от нас.

Имаше момичета, които не издържаха и се самоубиха, например Петя Илиева от Варна. Хвърли се от терасата, а беше само на 22-23 години. Лъчезарно, хубаво, слънчево момиче. Изваяно - с гъсти дълги коси, хубава усмивка, хубави зъби - картина. Още е пред очите ми и като жива, и от снимката на некролога.

Бях близка и със Сибила от София - хубава, интелигентна, само на 24-25 години. Преди Ножарево е била в друг лагер в Разградско, а след Ножарево в Суходол. Скоро разбрах, че се е самоубила. Не знам дали е вярно, но не го изключвам, защото въпреки че сме на свобода - лагерът ни преследва.

Ние сме жени с убито бъдеще. Нищо не се забравя. А и никъде не те приемат като нормален човек. Непрекъснато сме под наблюдение. През 1983 година - 7 години след лагера, се опитах да извадя документи за чужбина. След справката ми се скараха - как въобще съм си позволила, след като си зная тъмното минало.

Тези три години в лагера от 73 до 76 година са сякаш целият ми живот. Дори и да си добър работник, разберат ли, че си била в лагер, гледат по-скоро да се отърват от тебе. Нищо не се е променило. Нищо не отминава, нищо не се забравя. Никога за мене и за тези момичета това, което беше в лагера, няма да отмине.

Записа Теодора Калайджиева

Българският ГУЛАГ
Свидетели

Едвин Сугарев
За лагерите и за паметта


Екатерина Бончева
И страшно, и срамно

Лагерите прохождат

Илия Петканов
Започнаха от 45-а


Асен Касабов
Престъпният сценарий в лагера Куциян


Георги Настев
Наказание "Звездоброй"


Кръстина Филипова
Баща ми беше "колежанин"


Арестуваха и любовта

Роберт Попиц
Ние бяхме в Зелендол

Странни клаузи от едно примирие

Борис Иванов
Комунистите знаеха

Георги Христов
Паница леща за заслуги

Николай Гетов
Конюшня за 100 коня или за 2000 човека

...Останалите - в Дунава

Асен Филипов
Когато Югов пристигна...

Ветка Топалова
Ненужни хора?

Теню Русинов
Въздух не достигаше

Кою Коев
Ние, макаренковците

Цветан Банов
По морков на ден

Желяза Велева
Господинка Велева
Илия Велев

Хора, прочетете!

Стефан Куюмджиев
Човекът с номер 0899

Лагерът Богдановдол

Мрачни спомени от светлото минало

Георги Константинов
Неизвестните концлагери край София и в близост до центъра й

Янко Маринов
Благодаря на Бога, че съм жив

Владимир Свинтила
Концентрационният свят

Островът

Мъчение с песен

Емил Арсенов
Аз бях от първите

Димитър Сираков
На Белене има хиляди човешки кости

Асен Рашев
Всички лагери си приличат

Иван Делийски
Професия - опозиционер

"Вината" е наследствена

Тодор Таренгов
Ненужните удавници

Трифон Силяновски
Новогодишно пиршество

Румен Пенков
Мъртвата долина

Константин Марцел
Осем липсващи години

Дончо Стоянов
Притесняваха ни и ни избиваха

В.Х.
Лагерът в Ножарево

Сезай Кьосев
Един, който не иска да си смени името

Рашид Юсеинов
Тук аз коля, аз беся

  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори