English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
ИСТОРИЯ
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
История > Свидетелства
  Българският ГУЛАГ. Свидетели

Аз бях от първите

Емил Арсенов

Сега съм на 81 години, пенсионер. В миналото бях търговски представител на две германски фирми за строително желязо, внасяхме в България хиляди тонове. От 1930 до 1944 г. живях в Берлин, Париж, Виена и пр., като освен с търговска дейност се занимавах с кино и журналистика. През септември 1944 се завърнах с последния самолет от Виена за София. След победата на комунистите ми бе отнета търговската дейност.

През април 1949 г. попаднах в една от първите групи, които бяха изпратени на лагер в Богдановдол. Началник беше Гершанов. Разпределиха ни на работа в мините и на открито за копаене на земя. Аз попаднах в тази група. Гершанов беше голям побойник, но към интелигентните хора се държеше по-въздържано. Имахме право месечно на колет от 5 кг храна, на пари и кореспонденция с близките си. По едно време се появиха слухове, че ще ни карат неизвестно къде. Една сутрин през месец юли същата година ни казаха да си съберем багажа и ни отведоха до влак с конски вагони. Бяхме много разтревожени, защото се появиха слухове, че ще ни пращат в Сибир. Пътувахме дълго време, но за наша радост една сутрин ни стовариха близо до река Дунав, все пак в България.

Нашата група беше първата, която изпратиха в Белене, на остров Персин. Там беше съвсем диво и пусто. На групи сечахме дървета за скелети на бараки и за обзавеждане на лагера. Мина дълго време, докато се създадат що-годе поносими условия за живеене. Бяхме в лошо състояние, нямаше осветление; по-късно, когато влязохме във връзка с близките си, пращаха ни свещи, за да можем вечер да се оправяме за спане. Работеше се непрекъснато по цял ден, строяхме бараки, които после измазвахме с кал. Храната беше много слаба, опасяваха ни колетите.

Аз работех в една група за изкореняване на пънове - готвеха се площи за засаждане. В моята група беше и генерал Вълков, бивш член на легацията ни в Рим. Той беше много стар и болнав. Имаше и една група анархисти, които не контактуваха с останалите лагеристи. По мое време там бяха и пианистът Трифон Силяновски, певецът Вернер Врачовски, балетистът от Музикалния театър Запрян Божилов. След работа по проверка можехме да се събираме на приказки. Там срещнах брата на проф. Александър Цанков (мисля, че се казваше Тончо), крупния софийски търговец и финансист Богдан Бошнаков и други известни личности, на които не си опомням вече имената. Имаше и побоища, главно над младите, ако се държаха своеволно. Постепенно се създадоха нови обекти - 1, 2, 3 и 4, с които обаче нямахме връзка. През Дунава направиха понтонен мост.

Ние бяхме пионерите на Белене и може би затова не се държаха брутално с нас. За 9 септември и Нова година имахме свиждане с близките си. Бях изпратен за 6 месеца, но престоят ми продължи повече от година. Моите родители постоянно действуваха за освобождаването ми. Пуснаха една група за 1 май 1950 година, в която попаднах и аз.
След освобождението ни бяхме вече белязани, не ни се даваше да работим друго освен груба работа - като за лагеристи. Не бях гледан с добро око от властта, последователно попаднах в три процеса - за "културен шпионаж" и за пропаганда на американския начин на живот - тъй като получавах по пощата плочи на американски певци и кореспондирах с американски артистични клубове, които имаха благотворителен характер. Бях в Софийския и Старозагорския затвор.

Без никакви извършени престъпления отдадох пет години от живота си благодарение на нетърпимостта на комунистите към всички, по-различни от тях.

Българският ГУЛАГ
Свидетели

Едвин Сугарев
За лагерите и за паметта


Екатерина Бончева
И страшно, и срамно

Лагерите прохождат

Илия Петканов
Започнаха от 45-а


Асен Касабов
Престъпният сценарий в лагера Куциян


Георги Настев
Наказание "Звездоброй"


Кръстина Филипова
Баща ми беше "колежанин"


Арестуваха и любовта

Роберт Попиц
Ние бяхме в Зелендол

Странни клаузи от едно примирие

Борис Иванов
Комунистите знаеха

Георги Христов
Паница леща за заслуги

Николай Гетов
Конюшня за 100 коня или за 2000 човека

...Останалите - в Дунава

Асен Филипов
Когато Югов пристигна...

Ветка Топалова
Ненужни хора?

Теню Русинов
Въздух не достигаше

Кою Коев
Ние, макаренковците

Цветан Банов
По морков на ден

Желяза Велева
Господинка Велева
Илия Велев

Хора, прочетете!

Стефан Куюмджиев
Човекът с номер 0899

Лагерът Богдановдол

Мрачни спомени от светлото минало

Георги Константинов
Неизвестните концлагери край София и в близост до центъра й

Янко Маринов
Благодаря на Бога, че съм жив

Владимир Свинтила
Концентрационният свят

Островът

Мъчение с песен

Емил Арсенов
Аз бях от първите

Димитър Сираков
На Белене има хиляди човешки кости

Асен Рашев
Всички лагери си приличат

Иван Делийски
Професия - опозиционер

"Вината" е наследствена

Тодор Таренгов
Ненужните удавници

Трифон Силяновски
Новогодишно пиршество

Румен Пенков
Мъртвата долина

Константин Марцел
Осем липсващи години

Дончо Стоянов
Притесняваха ни и ни избиваха

В.Х.
Лагерът в Ножарево

Сезай Кьосев
Един, който не иска да си смени името

Рашид Юсеинов
Тук аз коля, аз беся

  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори