English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
ИСТОРИЯ
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
История > Свидетелства
  Българският ГУЛАГ. Свидетели

Престъпният сценарий в лагера Куциян

Асен Касабов
о.з. ст. лейтенант, командир на ескадрон в Отечествената война

Арестуваха ме наскоро след като се бях върнал от фронта. Откараха ме в Дома на слепите на ул. „Нишка" („Найчо Цанов"), там имаше много граждани, наблъскани, стояха прави, никакъв ред, не се правеха никакви списъци на задържаните.

През декември 1944-а бях разпитван и малтретиран. Без съд и присъда ми лепнаха етикета „фашист" и през януари 45-а се озовах в концлагера Куциян.

Всеки ден „рукахме", т. е. местехме линиите и траверсите на влаковете, за да могат вагоните да идват по-близо до лагера. Пълнехме ги с пръст, за да се разкрие откритият рудник „Куциян". Храната беше много лоша и крайно недостатъчна за този тежък труд. Опитвахме се да протестираме, но надзирателите ни отговаряха: „Не сме ви докарали да ви угояваме, а да мрете."

Работех заедно с Георги Чернооков - виден столичен адвокат, демократ, и с още трима софиянци. Една сутрин през февруари 45-а лагеристът, който спеше до мен на нара, избяга. Беше на моите години, около тридесет, бивш полицай от Криминалната полиция. Дойдоха веднага четири-пет цивилни от МВР-то и почнаха разпитите. Обвиниха ме, че съм съучастник. Един ден на мен, на Г. Чернооков и на другите софиянци ни наредиха да си вземем багажа и ни изведоха навън. Започнаха да стрелят с шмайзери над главите ни, за да ни сплашат, а по-късно разбрах, че на останалите в бараката казали, че сме избити. За да сплашат и тях, това им беше номерът. А всъщност ни отведоха в мазето на МВР в Перник. Не работехме нищо, даваха ни по малко боб и хляб на обед. От лошия въздух, от студа в мазето станахме жълто-зелени. След около 15 дни едно ченге отвори вратата и каза: „Иска ли някой да излезе да поработи?" Веднага един излезе и не се върна. Същият викач извика друг, след това трети, четвърти, аз останах последен. И си казах: „Асене, тука става нещо лошо." Веднъж ченгето отвори вратата и каза: „Хайде и ти излез!" Поведе ме по едни стълби и ме вкара в стая. На пейка седяха около 5-6 цивилни ченгета и всеки държеше в ръката си нещо за биене - тояга, гума, бастун. Един ми задава въпроса - познавам ли Хитлер, виждал ли съм Хитлер и други такива работи, колкото да ми отвлече вниманието, а друг минава зад мен, без да го видя и ми нанася тежък удар с юмрук по дясното ухо. Ухото ми пукна и ми се спука тъпанчето. Нарипаха, нахвърлиха върху мен, аз се отбранявах, изскубвах се от ръце им, те пак се нахвърляха - така, докато ми извиха ръцете и ме проснаха на пода.

Колко са ме били не помня, защото съм изпаднал в безсъзнание, но когато дойдох на себе си, се намерих при моите приятели, също пребити. Където пипнех, чувствах голяма болка, сякаш тялото ми бе изгорено. В това време вратата се отвори, влез един от биячите и каза да му дам якето, което бе под балтона ми. Отвърнах, че не мога да му го дам понеже е зима и е студено. Той рече: „Дай го, че ще почна пак отначало!" Нямах избор, свалих балтон съблякох якето, хвърлих му го и казах: „Хаир да не видиш!"

На сутринта ни откараха на гара Перник. Хората от вагоните ни гледаха състрадателно, но не можеха да ни помогнат с нищо. Милиционерите изгониха гражданите от едно купе и ни заключиха вътре. Свалиха ни на гара Свети Врач, сега гр. Сандански, където беше лагерът до река Струма.

Посрещнаха ни управителят на лагера Нешев, цивилен, и капитан Гершанов в униформа. Нешев каза, че ни изпращат за бягство и ако стане бягство, първи нас ще разстреля. Зачисли ни в една бригада и ни прати на работа веднага, въпреки че му казахме, че нямаме сили, да ни даде малко почивка. „Тука няма болни и здрави - отговори той, - всички трябва да работят!"

Минаха се няколко месеца и един ден, както бърках кал за една постройка край Струма, чух голяма стрелба и видях как милиционерите бият с приклади лагеристите, които тичат да се строяват. След малко пристига Нешев и държи в лявата си ръка шмайзер, а в дясната - пълнител. Извика да излязат всички перничани и ние се строихме в една редица пред бригадата. Беше крайно нервиран и озлобен, чак лиги му течаха от устата. Каза на всеослушание: „Ако не се намери избягалият, първо почвам вас да разстрелвам." За наше щастие се оказа, че няма избягал - едно младо момче го взели милиционерите да им лъска ботушите и не казали на бригадира.

След няколко месеца лагерът беше закрит, натовариха ни на конски вагони и ни откараха в друг лагер край Дупница, сега гр. Станке Димитров. Лагерът пак се командваше от Нешев и Гершанов. Работехме на жп моста на река Джерман. Работата беше много тежка - товарехме вагонетки с пясък, баластра и ги карахме да се прави бетон при други лагеристи.

На обяд бегом и веднага пак на бегом се връщахме на работните си места. Нешев и Гершанов се криеха в храстите и когато се опирахме на лопатите да си вземем дъх, те изскачаха със сопи в ръце и почваха да ни бият, като викаха: „Вашта мама фашистка!" Бараките бяха пълни с дървеници, въшки и бълхи. Най-гадни бяха дървениците; като лежахме нощно време, падаха от тавана право в устата ни. Бълхите скачаха от земята и ни ядяха, а мъчно ги убивахме, защото бяха дребни и бързо бягаха. Най-кротки бяха въшките - като се напият с кръв, отиват на най-чистото място па ризата - под яката, и тях за нула време ги избивахме. Бай Георги не беше добре с очите и аз му избивах въшките по ризата, в замяна на което той ми даваше по малко от неговия хляб. Въздухът в бараката беше тежък, защото нямаше никакво проветряване, беше без прозорци и заключена, даже коритата за малка и голяма нужда се намираха в бараката. Нямаше никаква медицинска помощ - по едно време заболяхме от дизентерия и се мъчихме дълго време, без да има кой да ни помогне.

Един ден един лагерист избяга от лагера, от нашата барака. Нешев дойде при нас и се закани, че ще ни отмъсти. Същата нощ вратата се отвори и всички полуголи, само по едни гащета ни изкараха на поляната. Веднага ни заобиколиха милиционери, всеки държеше по една цепеница, с каквито палят фурните. Заобиколиха ни и започнаха да ни налагат с дърветата, където намерят. И стана кипящо човешко море. Тези, които бяха най-отвън и отнасяха ударите, се мъчеха да влязат навътре, за да се скрият в човешката тълпа, тези отвътре пък не позволяваха и стана сбиване между лагеристите. От тази гледка милиционерите се смееха. Боят трая около 40 минути, после ни вкараха пак в бараката и ни заключиха.

Сега идва моментът да кажа защо съм озаглавил моя разказ „Престъпният сценарий". На плаца в лагера срещнах и избягалия от лагера Куциян. И му казах: „Абе, защо бягаш бе, ти знаеш ли какво направи? Заради тебе ни пребиха от бой!" А той ми отговори: „Аз не съм бягал, те ме пуснаха, за да могат да се разправят с вас, тъй като вие сте били инициатори на съпротивата срещу режима в лагера Куциян и за да сплашат останалите в бараката, та повече да не протестират срещу режима."

В края на 1946 г. пристигна в лагера Антон Югов, министър на вътрешните работи, и Руси Христозов, директор на милицията, с голям щаб ченгета. Освободиха част от лагерниците, между които бях и аз. Като се прибрах вкъщи, моята клета майка, Бог да я прости, изгори всичките ми дрехи, които бяха станали на парцали и бяха пълни с гадини. Аз бях станал като циганин, толкова бях отслабнал, че когато с сложих меката шапка на главата, и ушите ми влязоха в нея.

Моето име вече беше записано в черните списъци на Държавна сигурност и „народната власт" не ме забрави. През 1951 г. се озовах вече в лагера в Белене на остров Персин, за да продължат там „превъзпитанието ми" по сталински модел.

Българският ГУЛАГ
Свидетели

Едвин Сугарев
За лагерите и за паметта


Екатерина Бончева
И страшно, и срамно

Лагерите прохождат

Илия Петканов
Започнаха от 45-а


Асен Касабов
Престъпният сценарий в лагера Куциян


Георги Настев
Наказание "Звездоброй"


Кръстина Филипова
Баща ми беше "колежанин"


Арестуваха и любовта

Роберт Попиц
Ние бяхме в Зелендол

Странни клаузи от едно примирие

Борис Иванов
Комунистите знаеха

Георги Христов
Паница леща за заслуги

Николай Гетов
Конюшня за 100 коня или за 2000 човека

...Останалите - в Дунава

Асен Филипов
Когато Югов пристигна...

Ветка Топалова
Ненужни хора?

Теню Русинов
Въздух не достигаше

Кою Коев
Ние, макаренковците

Цветан Банов
По морков на ден

Желяза Велева
Господинка Велева
Илия Велев

Хора, прочетете!

Стефан Куюмджиев
Човекът с номер 0899

Лагерът Богдановдол

Мрачни спомени от светлото минало

Георги Константинов
Неизвестните концлагери край София и в близост до центъра й

Янко Маринов
Благодаря на Бога, че съм жив

Владимир Свинтила
Концентрационният свят

Островът

Мъчение с песен

Емил Арсенов
Аз бях от първите

Димитър Сираков
На Белене има хиляди човешки кости

Асен Рашев
Всички лагери си приличат

Иван Делийски
Професия - опозиционер

"Вината" е наследствена

Тодор Таренгов
Ненужните удавници

Трифон Силяновски
Новогодишно пиршество

Румен Пенков
Мъртвата долина

Константин Марцел
Осем липсващи години

Дончо Стоянов
Притесняваха ни и ни избиваха

В.Х.
Лагерът в Ножарево

Сезай Кьосев
Един, който не иска да си смени името

Рашид Юсеинов
Тук аз коля, аз беся

  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори