English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
 
ИСТОРИЯ
 
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
История >  Документи
  Заключени слова

 

Стефан Г. Попстефанов


Молитва

На майките, които не дочакаха

Цяла нощ, бабинко, цялата
няма да вдигнеш вечерята,
с витата баница, бялата,
с гозбата пак неначената.

Цяла нощ, бабинко, цялата,
мрака ще гониш с клепачите,
цяла нощ, майчице, цялата,
мълком ще викаш орачите.

Буря зла, майко, отнесе ги,
зли антихристи затриха ги.
Страшна и гибелна есен е,
в твоите вопли нестихващи.

Чуй, как ридае връз тъмното
портата, длани разтворила.
Чак до петльово разсъмване
стъпки ще чуваш престорени.

В тая нощ в мъките блъсната,
майчице, страшно самичка си!
В тая нощ с вопли разкъсана!
Тая нощ!
Другата!
Всичките!

1952, Пазарджишкия затвор

в. "Истина", издание на съюз Истина, бр. 11, февруари-март 2001

 

Стефан Георгиев Попстефанов е роден през 1923 в село Рашково, Ботевградско. Майка му е учителка. Баща му Георги Попстефанов е ляв земеделец, един от създателите на Единния фронт, след 9 септември 1944, по време на участието на БЗНС в коалиционното управление, е директор на ЖП милицията, но се обявява против създаването на "народния съд", а през 1949 е изпратен в Белене и умира през 1952, дни след излизането си от лагера.

Стефан Попстефанов завършва гимназия в Кюстендил, а след това Школата за запасни офицери. На фронта е офицер в разузнаването на Бронираната бригада.

След войната в продължение на 4 години учи строително инженерство след като посъветван от баща си отказва предложението да замине в генералщабна академия в СССР. Член е на ръководството на академичната организация на БЗНС.

През лятото на 1947 Марин Ангелов го кани за организирането на Селска армия на свободата, но Стефан Попстефанов отказва, защото подозира провокация, която ще даде търсения повод за смазване на земеделското движение. През септември 1947 след разтурването на БЗНС е изпратен в лагера Куциян заедно с около 1000 членове на Земеделския съюз - депутати и ръководни дейци.

През януари 1948 е освободен от Куциян и без да спира в София, защото е следен какви контакти ще установи, се прибира на село. Там отново е арестуван. След 2 месеца следствие в Дирекция на милицията на Лъвов мост е осъден на 10 години затвор в процеса за Селската армия на свободата. Присъдата изтърпява в Пазарджишкия затвор.

Излиза от затвора през септември 1954. Владимир Свинтила, с когото се познават от лагера Куциян, изпраща негов разказ на Емилиян Станев, по това време шеф на отдел "Белетристика" в "Литературен фронт", и той го кани на работа във вестника.

През септември 1955 "Литературен фронт" публикува стихотворения от младите поети Петър Алипиев, Стефан Поптонев и Стефан Георгиев (Стефан Г. Попстефанов). Това слага началото на полемика с в. "Отечествен фронт" и неговия главен редактор Владимир Топенчаров, които обвиняват "такива поети, които се изолират в стените на свои тясно лични едносложни чувства..., посвещават своите стихове на “мъртви кадънки”, на телеграфни жици, които си звънят на вятъра, на мирис на сено, на пънове в полето", че "остават вън от нашата жива, сложна обществена действителност" и не пишат за "живите хора с техния най-велик стремеж, небивал досега човешки стремеж, социалистическият."

 

За да го предпази от последствията на догматичните обвинения, главният редактор на "Литературен фронт" Славчо Васев изпраща Стефан Попстефанов като окръжен кореспондент на вестника в Бургас, откъдето трябва да изпраща един път седмично очерци за първенци в социалистическия труд. В Созопол, където е настанен в творческия дом на СБП, се запознава с бъдещата си жена. Работи и в строителството - язовирите Камчия, Мандра, Малко Шарково, ТЕЦ Варна, Девня. Литературен сътрудник е на в. "Черноморски фронт", Бургас.

През 1984 Стефан Попстефанов е назначен за главен редактор на вестника на Малко Търново "Странджа". Много от статиите му са посветени на природата на Странджа, на древните находки и старинните обичаи. Организира няколко експедиции за проучване на Велека и има голям принос за обявяването на Природен парк Странджа. И днес Стефан Попстефанов продължава да защитава природата на Странджа от апетитите на строителните предприемачи, които строят на брега на морето, унищожават дюни и тракийски могили. Тракийското златно съкровище, намерено през август 2006 в могила при устието на Велека, беше открито след като Стефан Попстефанов алармира, че собственик на хотелски комплекс в Синеморец срива могилата.

Стефан Попстефанов живее в Синеморец от 1987. Има син и дъщеря, с които поддържат семеен хотел. Стефан Попстефанов и синът му организират обиколка с лодка по Велека и разкриват уникалната й природа на гостите си. "Няма дива природа, има диво човечество", казва често бай Стефан.

 

Селска армия на свободата е създадена от младежи земеделци, които виждат въоръжената борба като единствена възможност на съпротива срещу отечественофронтовската власт. Организирана е след като организаторите на студентските протести срещу партийната намеса във висшето образование през пролетта на 1947 са изпратени в концлагер и след ареста на Никола Петков. Основен организатор е Койчо Коев, който преди 9 септември 1944 е партизанин в Средногорския отряд. Селската армия на свободата започва да създава сложна организационна структура: оперативни зони, бригади, дружини, отряди, групи, отделения и ядра (най-малката организационна единица от три члена). Централното ръководство се състои от Койчо Димов Коев - главнокомандващ, Асен Драгомиров - председател на Върховния административен съд, Стефан Стамов Стамов - върховен политически командир, Марин Радков Ангелов - върховен обвинител. Конспирацията е разкрита от Държавна сигурност преди да има реални действия. Процесът срещу 22 души от централното и окръжните ръководства на Селската армия на свободата се провежда през 1948. Подсъдимите получават тежки присъди. Койчо Коев като ръководител на организацията получава доживотна присъда.

Начало

Предговор към романа на Дянко Марков "Пътищата са затворени", Иван Дичев, 1957


Васил Зафиров

Полейте гробовете, 1956


Ганчо Савов

Затворнически песни, 1974-85


Георги Заркин

Марш на българските политзатворници, 1968

Присъда, 1968


Дянко Марков

Решетки, решетки..., 1949

Зов от отвъдното, 1957

Биография на едно полупоколение, 1962

Приятелите, 1983


Иван А. Хаджииванов

Терзание, 1951


Иван Дичев

"Народен" съд, 1956

Русия, 50-те години

Есета, 70-те години

Предговор към "Пътищата са затворени", 1957


Илия Стоименов Кехайов

И свободата, 1953/54


Йордан Русков

Зов за свобода, 1956


Йосиф Петров

Жалейно, 1956/59

Видение, 1956/59


Мехмед Карахюсеинов

Стайно цвете, 1988

Горене, 1989


Стефан Г. Попстефанов

На двадесет и пет, 1948

Молитва, 1952


Стефан Стамов

Европа, 1954

Изпращане, 1968

 
  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори